The Battle of Champions op 16 oktober in Carré

The Battle of Champions op 16 oktober in Carré

Ruim een maand voor de elfde Ben Bril Memorial is het evenement op social media, Facebook, Twitter behoorlijk spraakmakend. Het mooiste boksprogramma sinds jaren in de unieke ambiance van Carré op maandag 16 oktober verdient de grote belangstelling. Want het is ook nogal niet wat: vele jaren heeft de organisatie van heinde en ver buitenlandse deelnemers laten aanvliegen en moeten contracteren om een verantwoord deelnemersveld samen te stellen. Dat is niet meer nodig. Het Nederlandse profboksen ontwikkelt zich sterk en de vijver om te vissen telt tegenwoordig kandidaten in de diverse gewichtsklassen die weinig meer voor elkaar onderdoen. Gelukkig maar. Dat is een prima ontwikkeling en het zorgt voor een extra spanningsveld. Twee profs, ieder met een eigen aanhang aan supporters, maken nu uit wie de sterkste van Nederland wordt. Niet voor niets wordt straks op de levensgrote affiche langs de toegangswegen in Amsterdam aangekondigd: The Battle of the Champions.
Iedere partij heeft een eigen verhaal. Aan de top blijven is moeilijker dan er te komen, weet oud-WBC-wereldkampioen, Rafael Harutjujan. Groot geworden in Carré dacht de Vughtenaar in China en later in Duitsland zijn roem te verzilveren. Maar al te zeer is gebleken is dat lastig is. Je komt dan in een machtsspel van duistere krachten terecht waarop je geen vat krijgt. Rafael, die vroeger Rafik heette, toonde karakter, vocht zich uit de naad maar dat is niet genoeg. Vandaar dat hij toe is aan een nieuwe topprestatie. De organisatie geeft hem maar wat graag die kans tegen Somay Bilal. Een jonge, opkomende Limburger uit de stal van trainer Patrick Driessen. In zijn eigen vertrouwde omgeving heeft hij al laten zien waartoe hij in staat is. Maar nu hij de ,grens’ overgaat en zich voor een groter publiek moet manifesteren is hij extra gemotiveerd en wil hij een mijlpaal in zijn carrière nastreven. Zeg maar gerust: het wordt de clash van het jaar.
Het verhaal van Sergino Kanters is ook bijzonder. Hij won ooit de Grote Prijs van Amsterdam in Carré en dat bracht hem in de ban van het boksen. Onlangs in een adembenemende partij tegen Beneluxkampioen Josemir Poulino demonstreerde hij overduidelijk zijn aanleg en toen hij zegevierend uit de ring stapte, riep hij direct: het liefst wil ik nu Gevorg Khatchikian ontmoeten. Een nog betere prof, ook uit Limburg, die niet alleen een record van 25-2 heeft opgebouwd maar bijvoorbeeld in Las Vegas tegen de Mexicaan Gilberto Ramirez op de been bleef. Wie dat presteert moet echt wat kunnen. Het jammerlijke is echter dat Gevorg Khatchikian wel wil en de uitdaging graag aanneemt maar hij is opnieuw benaderd voor een groot gevecht in de States. Dat kan voor het verdere verloop van zijn loopbaan van groter belang zijn en niemand kan het hem kwalijk nemen dat hij een afwachtende houding aanneemt. Eerst wil hij weten wat de mogelijke aanbieding precies inhoudt. Gelukkig heeft de organisatie op de situatie geanticipeerd. Men heeft een hele capabele vervanger op het oog. De Oekraïner Sandro Jajagidze oogstte in mei in Den Bosch grote bewondering door tegen Gevorg Khatchikian zes ronden knap partij te geven.
Voor Steve Suppan staat ook veel op het spel. De populaire Vinkevener heeft al de jeugdwereldtitel van de UBO in zijn bezit en bokst op 16 september in Kiev voor het jeugdwereldkampioenschap weltergewicht van WBO. Een stapje hoger bij een grotere bond. Beter kan hij zijn ambitie niet illustreren. Met zeven overwinningen en slechts een nederlaag past hij in het rijtje van talentvolle Nederlandse profs. In Carré is hem er alles aangelegen een uitzonderlijke prestatie te leveren. Dat moet ook wel want Innocent Anyanwu komt na jaren eindelijk weer in Amsterdam in actie. De er gevestigde Nigeriaan heeft de laatste jaren hoofdzakelijk buitenlandse wedstrijden aangenomen en is een beetje in de vergetelheid geraakt, nadat hij in Hilversum 2010 verloor van de Portugees Antonio Joao Bento voor het Europees kampioenschap. Eén ding kan echter niet ontkend worden: hij bulkt van de routine. Levert altijd veel strijd en oogst bewondering voor zijn doorzettingsvermogen. Dus Steve Suppan zal over zes ronden zijn handen vol krijgen aan hem.
Het zijn stuk voor stuk partijen waar de Nederlandse bokswereld in ons land naar uitkijkt. Aangevuld met kickboxtalent Tyani Beztati, die zichzelf kansrijk acht tegen Ridvan Guden. Een betere bokskaart is momenteel niet samen te stellen. Het publiek waardeert dat gelukkig. De kaartverkoop – alleen via Carré – loopt goed. Werp maar een blik op de plattegrond van de zaal. Er zijn weinig lege plekken meer. Wees er daarom snel bij om kaarten te reserveren voor de vermaarde Amsterdamse klassieker van het jaar! Er zijn ook nog enkele VIP-tafels voor zes personen beschikbaar.
Hoho, niet vergeten mag natuurlijk ook worden dat de Grote Prijs van Amsterdam weer wordt toegevoegd aan het programma. Othman Allach, die ooit schitterde in de finale met Sergino Kanters, is de aanvoerder van het deelnemersveld met Rudsel Zinhagel, Cetin Erdinc en Jan Julius Humme. Veelal kickboxers die zich voor een keer willen toeleggen op het boksen en voor niemand bang zijn. Let maar op, dat zorgt weer voor extra spektakel!

Stichting Ben Bril Memorial
tav Hans de Bruijn
Soderblomstraat 2,
2806 ZP Gouda
Website: http://www.benbrilmemorial.nl/
Tel 0031655342277
E-mail: hdebruijn@xs4all.nl
Kaartverkoop alleen via Carrë 09002525255