Nick Postma gooit in Carre het roer om

De eerste uitspraak is de opvallendste. ,,Het boksen heeft me gered’’, zegt Nick Postma – een van de blikvangers op de Ben Bril Memorial van maandag 15 oktober in Carré. Hij staat aan het begin van een nieuw hoofdstuk in zijn carriere.
Wat Nick Postma ermee bedoelt te zeggen, blijkt snel. Hij heeft zich met hart en ziel gestort op zijn favoriete sport. Winnen in de ring, jezelf testen om de beste te zijn, is zijn grote ambitie op dit moment. Dat deed hij onlangs in Vinkeveen begeleid door niemand minder dan oud-Europees kampioene Jessica Belder, ook zo’n coryfee, die bij de Bn Bril Memorial in Carré historie schreef.
Het verhaal van Nick Postma is bijzonder. Hij is als bokser zeer ambitieus maar hij zet zich na een turbulente jeugd ook in voor preventie en training van jongeren en gedetineerden. Hij vertelt tussen de bokstrainingen door ,,In 2012 ging voor mij, na een ernstig delict dat gelukkig goed is afgelopen, het roer om. Ik besefte dat ik hulp nodig had en dat ik moest breken met alles wat mij aan mijn verleden herinnerde. Gelukkig hielp de sport mij er doorheen.”
In zijn jeugd deed Postma op hoog niveau aan tafeltennis, later aan fitness en nu doet hij aan boksen. ,,De sport is mijn uitlaatklep. Eerst als amateur en nu dus op professioneel niveau.” Zijn tegenstander bij de BBM in Carré wordt Jan Julius Humme bij de BBM.
Naast zijn sportcarrière werkt Postma ook aan zijn carrière als jongerenwerker. ,,Ik heb alles gezien: drank, drugs, geweld. Ik weet dus precies hoe een ander zich voelt. Ik heb alles mee moeten maken om nu mijn verhaal aan anderen te kunnen vertellen. In de Bijlmerbajes geef ik counseling en trainingen. Als het emotioneel wordt, gaan we sporten. Ik wil anderen laten zien dat sporten als een machtige manier werkt om dingen uit het verleden te verwerken. Mijn droom is dat ik uiteindelijk hiervan kan leven en mijn verleden heb kunnen ombouwen tot een nieuw bestaan, waarin ik jongeren kan vertellen over wat ik heb meegemaakt en hen hiervoor kan behoeden. Als dat gelukt is, komt er een boek.”